E-Arşiv Fatura nedir?

E-Arşiv fatura kağıt faturanın dijital olarak dengidir. Diğer bir adıyla mail fatura olarak adlandırılır. E-faturaya geçmemiş kurumsal ve bireysel müşterilerinin bildirdikleri herhangi bir mail adresine ya da SMS numarasına PDF formatında gönderilen ve 10 yıl boyunca elektronik ortamda online erişime açık saklanan dijital fatura tipidir.

Gelirler İdaresi (GİB) e-belge uygulaması üzerinden veya interaktif vergi dairesi uygulaması üzerinden Mali mühür veya e-imza ile e-arşiv fatura başvurusu yapılır. Tüzel ve Gerçek kişiler Mali mühür sertifika başvurusunu Kamu Sertifika merkezinden yaparlar. Gerçek kişiler isterlerse e-imza ile e-belge uygulamasına başvurabilirler. 

E-Arşiv fatura nasıl kesilir?

İşletmeler e-arşiv fatura portal uygulaması üzerinden veya özel bir entegratör kullanarak belgelerini düzenleyebilirler. Portal uygulaması ile kesilen belgeler işletme yetkilisine iletilen bir SMS kodu ile onaylanarak resmiyete kavuşur. Belgelerin çıktılarını alarak veya indirilerek belge düzenlenen firmaya e-mail ya da elden teslim edilir. Gelir idaresi üzerinde 6 ay süre ile saklanırken özel entegratör üzerinden kesilen belgeler 10 yıl süre ile saklanırlar. 

Özel entegratör kullanarak e-arşiv fatura kesebilmek için mutlaka e-fatura kullanıcısı olmak gerekmektedir. Bu yöntem ile e-arşiv belge düzenlenmiş ise belge düzenlenen firmaların e-mail adreslerine belge sistem üzerinden gönderilmektedir. Bu belgeler sistem üzeriden PDF formatta indirilerek gönderilir veya yazdırılarak elden teslim edilir.

E-Arşiv fatura düzenleme süresi geriye doğru 7 gündür.

E-Arşiv Fatura İptali Nasıl yapılır?

E-Fatura ile E-Arşiv Fatura arasındaki fark nedir?